Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kernstok Károly kör

Scroll to Top

Fel-Fel

HÍREK

HÍR

A Kernstok-kört néhány Nyergesújfalun élő lelkes amatőr festő szobrász, keramikus hívta életre 1986-ban évvel ezelőtt. Évente két közös kiállításon, az Őszi és Tavaszi Tárlaton mutatjuk be a legfrissebb alkotásokat a nyergesi közönség előtt.

 

2008-ban megújult a kör, a tagság létszáma kibővült, csatlakozott az egykor amatőr művészekből álló csoporthoz  megyénk néhány kiemelkedő művésze és fiatal tehetségek egyaránt.

 

Szeretnénk méltó követőivé válni az egykor oly híres nyergesújfalui szabadiskola szellemiségéhez, amelynek élén Kernstok Károly, a magyar avantgarde kiemelkedő alakja állt. A festőművész nyergesújfalui villájában nemcsak szabadiskola működött, de többször megfordult a kor több kiváló művésze, Derkovits Gyula, Márffy Ödön, az irodalmi élet jeles alakjai.

 

Nyergesújfalu testvérvárosa, Karlsdorf-Neuthard művészeti csoportjával való együttműködésünk gyümölcse két projekt: 2009-ben a településeket bemutató falinaptár, valamint 2011-ben egy szakácskönyv, melyben a képek mellet az alkotók kedvenc receptjei találhatók német és magyar nyelven.

 

Célunk a közös és egyéni bemutatkozások mellett, egy művésztelep, nyaranta alkotótáborok létrehozása Nyergesújfalun az egykori Kernstok-villában.

 

A jelenlegi tagságunk:

 

Balla Zsuzsanna

Ballabás János

Bangó Miklós Bertáné

Lőcsei Krisztina

Cserni Péterné Korka Zsuzsanna

Ferenczi Gábor

Gelencsér Gézáné

Kapa Melinda

Kántor János

Kolonics Péter

Laczkóczkiné Pánczél Ágnes

Megyei Erzsébet

Nemes Istvánné Garamvölgyi Irén

P. Tóth Major Kriszta

Pribelszky János

Szample Krisztina

Szlávik József

Temesi Attila

Tóth Pál

Uhlár Eszter                                                            

Végh Éva

  • Hozzászólások:
    HÍR bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva